Marocko marrakech

 
Nu har vi anlänt i marocco och Casablanca. Det blev en tidig frukost för att ta sig ut på utflykt till marrakech. När vi går av fartyget möts vi av regn och huttrande kyla. Det var inte riktigt det väder vi förväntade oss i Afrika men det är iaf några grader varmare än hemmA. Vi får sätta oss i en buss som tar oss igenom Casablanca och vi åker snart förbi den näst största moskén i världen Hassan 2 moské. Så stor att det får plats 100 000 personer som kan be. Minareten är över 200 meter hög. Jag slås genast över hur fattigt det är och kåkarna ser ut att rasa samman. Soporna är slängda utanför  dörrarna och djuren går och betar fritt däribland. Hur kan man bo o dessa sjul som knappt har väggar och plåttak som lagts dit med stenar som hoppas hålla kvar taket utifall det skulle börja blåsa. På ett av taken står en hund och skäller. Undrar hur den lyckades komma upp där?
 
Vi åker vidare och under en längre stund passerar vi bara åkrar och gröna fält. En hjord med får kommer springandes med två människor jagandes efter. Lite senare ser vi några på åsna och vagn rida förbi.  När vi väl når Marrakech möts vi av terracotta färgade hus, både fattiga kvarter blandat med pampiga moskéer. Det första vi får göra är att stanna vid en vacker moské och ta lite bilder. En gammal man med en silverbricka full med kakor kommer fram och försöker tvinga oss att köpa. Vi avstår och åker vidare. Bussen stannar och vi leds genom trånga gränder. Små butiker med underbart vacker marockansk keramik blandas med kötthandlare och köttstycken som hänger utanför fönstret. Det hänger färgglada mattor på husväggarna och guiden leder oss in i ett mouloseum.
 
Nästa stopp blir in i en krydd och hälsokostbutik. Det luktar starkt av alla kryddor. Vi får lukta på kryddor, testa förkyldningsmedicin, olja mitt huvudvärk och marockansk olja m.m. Det blir lite shopping och när vi kommer hem får vi testa att laga marockansk mat! Nu är det lunchdags och återigen leds vi in i trånga kvarter med butiker längst båda sidorna, äkta läder, tyger, mattor, kryddor och porslin i en salig blandning. Restaurangen är pampig och väggarna är kaklade med färggrant kakel i vackra mönster. Vi blir planecerade vid låga bord och stolar och maten bärs in på stora uppläggningsfat. Fantastisk god mat och livemusik. En kvinna dansar in med en stor bricka med ljus på huvudet och lite senare kommer en magdansare in och dansar runt bland borden. En häftig upplevelse på riktigt marockanskt vis. 
 
Äntligen är det dags för att besöka marknaden. Vi kommer till ett stort öppet torg med stånd som säljer färska apelsiner, ormtjusare blåser i sina flöjter och ormarna ringlar fria på gatan! Det är mycket folk och högljutt av all musik som spelas. Vi går in på marknaden och fyndar lite keramik men den hetsa stämningen gör att vi ganska snabbt drar oss tillbaka och fascineras av att bara titta oss omkring på folket och omgivningen. Vi är trötta och frusna men nöjda med en fantastisk dag i denna häftiga stad. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0